Posted by dzsejt on jan 29, 2012
Chuck

Chuck

Véget ért a kedvenc sorozatom, a Chuck. Egen, ez volt a kedvencem. 2010-ben a húgom ajánlotta, hogy nézzem, mert nagyon jó. Még ment a Cool-on, ott mutatott belőle egy-egy részletet, de elsőre nem érdekelt, csak pár hónappal később emeltem le az első három évadot (akkor készült a negyedik). Elkezdtem nézni. Mikor az első évad végére értem, azonnal megrendeltem DVD-n. Valami baleset folytán ugyanis az kapható idehaza. Mikor elértem a harmadik évad tizenegyedik részéhez, az abban történtek miatt nem tudtam egy ideig elaludni, annyira a hatása alá kerített, és mikor másnap felébredtem, megszokott reggeli napirendemet felborítva (pedig ez nálam nagyjából elképzelhetetlen) elindítottam a tizenkettedik részt. Szóval elmondható: a Chuck olyan hatást gyakorolt rám, amit sorozat előtte és utána sem.

Hogy miért? Sok oka lehet annak, de szerintem az első, hogy kitalált karakter még nem állt olyan közel hozzám, mint Chuck Bartowski (Zachary Levi), akiben többé-kevésbé magamra ismertem. Éppen ezért nagyon mélyen bele tudtam magamat élni a helyzetébe, és tetszett, hogy sokkal több lehetett Chuckból, mint amennyivel kezdte. Ez pedig azért nem kevés jóérzéssel töltött el és elindított egy úton, ami engem is többre vezethet. Sosem gondoltam volna, de egy TV sorozat meghatározó lett az életemben.

De azért más is akad itt, amiért a Chuck kiemelkedhetett a szürke középrétegből. Eleve mi is ez? Egy akció-komédia, James Bond paródia. Chuck átlagos vesztes, a fősuliról kicsapták a legjobb barátja árulása miatt, aki mellesleg a barátnőjét is elszerette tőle. A burbanki (Los Angeles megyében egy város) Buy More szupermarket szervizosztályának, a Nerd Herd-nek (Kockahorda vagy a szinkron szerint Gépgolyhók) a vezetője. Élete gyökeresen megváltozik, amikor az említett legjobb barát, aki azóta CIA ügynök lett, elküldi neki e-mailben az Intersect nevű programot, amely afféle adatbázis. Chuck agyába letöltődik az Intersect, amit mindenki akar, hiszen a CIA és az NSA (National Security Agency – Nemzetbiztonsági Hivatal) összes titkát tartalmazza. Így Chuck életébe piszkos kémek kisebb serege, titkos ügynökségek garmadája lép be, akik mind a fejét szeretnék. Szó szerint és képletesen is. Chuck szerencséjére a CIA kirendeli mellé Sarah Walker (Yvonne Strahovski) ügynököt, a gyönyörű, de hidegvérű gyilkost, akibe hősünk első látásra belehabarodik. Az NSA sem akarja elengedni Chuckot, úgyhogy ők is odarendelnek egy ügynököt. John Casey (Adam Baldwin) nem csinos, nem hidegvérű, de ugyanolyan gyilkológép, mint Sarah. A megbízatást egy cseppet sem találja kielégítőnek, mi több, legszívesebben maga végezne a szófogadatlan, folyton csak az érzelmeiről nyivákoló Chuckkal.

Nos, ez a trió alkotja kezdetben a Bartowski Team-et. De a szereplők közt még ott van Ellie Bartowski (Sarah Lancaster), Chuck nővére, aki anyatigrisként védi a testvérét. Devon „Csodálatos Kapitány” Woodcomb (Ryan McPartlin), Ellie barátja, aki szerint minden csodálatos, és amúgy is, ő mindenben valóban csodálatos, egyetlen dolgot kivéve. Itt van még Morgan Grimes (Joshua Gomez), Chuck leghűségesebb társa, és bár elsőre egy idegesítő kullancsnak tűnik, legalább annyira védi pajtását, mint Ellie. És persze nem feledhetjük a Buy More alkalmazottait sem, mint az agyhalott Jeffrey „Jeff” Barnest (Scott Krinsky), a szellemileg lemaradt Lesster Pattelt (Vik Sahay) – ők ketten együtt alkotják a kriminális Jeffster! együttest –, és a bolt vezetőjét, Michael „Big Mike” Tuckert (Mark Christopher Lawrence), akinek a legfontosabb, hogy a hasa mindig tömve legyen friss Subway szendviccsel. Ráadásul Chuck, Casey és Sarah valódi kilétét ezek a szereplők nem is ismerik, számukra Chuck egy munkatárs, Sarah a barátnője, Casey pedig a bolt újfiú rakodómunkása, akitől mindenki retteg. Hú, és majdnem elfelejtettem Diane Beckman tábornokot (Bonita Friedericy), az NSA fejét, aki egyben a Bartowski Team főnöke is. Legfőbb jellemzője, hogy legtöbbször egy monitorról néz vissza a szereplőkre.

Nos, ezt a sorozatot a szereplők viszik. A szerethető figurák, akik mindenféle kalamajkába keverednek. Nem csak kémes dolgokba, de sokszor szimpla hétköznapiba. Jellemző, hogy általában míg Chuck, Sarah és Casey intézik a kémes ügyeket, addig Morgan, Jeff, Lesster és Big Mike, a négy kicsit idióta karakter kapja a mindennapi élethelyzetekből adódó gondokat. És amikor a két csapat útjai keresztezi egymást, az az igazi szórakozás, hiszen ebből kusza helyzetek alakulnak ki.

Ezek a szereplők ráadásul fejlődnek, mindegyikük, még a két életképtelen sejthalmaz (Jeff és Lesster) is mutat változást, bár az ő esetükben ez csak későn és akkor varázsütésre történik. Ami nem meglepő, a Jeffsteren csak a csoda segíthetett. A többiek viszont szépen fejlődnek, mindenki megtalálja a maga útját, a maga szép, pozitív jövőjét, álmainak beteljesülését.

És itt egy lényeges momentum, ami miatt a Chuck belophatta magát a szívembe. Pozitív sorozat. Manapság a legtöbb komolyabb sorozat szürke vagy sötét, azaz hétköznapi vagy komor, de a Chuck se nem hétköznapi, se nem komor sorozat. Itt a gonoszok elnyerik méltó büntetésüket, a jók a megérdemelt jutalmat. Chuck, a hardgeeknek van esélye a csodaszép kémnőnél olyanokkal szemben, mint a Superman, a laza szépfiú, vagy a James Bond klón. Az idióták is megtalálhatják életük párját, hőssé lehetnek és kitörhetnek. A rosszfiúkat, rosszlányokat pedig lelövik, lecsukják, vagy egyéb módon, de holtbiztos, hogy megbüntetik.

Ennek fényében kijelenthető: ez egy mesesorozat, kérem szépen, egy mese a kis hercegről (kémről), aki felkerekedik, megkapja a fényes kardot (Intersectet), elnyeri a hercegnő (kémnő) szívét és megmenti a királyságot (a világot) a gonosz négyfejű sárkánytól (Fulcrum, Gyűrű, Volkoff művek, Quinn). Van hűséges fegyverhordozója (Morgan), van mentora, vannak követői (Jeff, Lesster), és hű családja, ahol a királynak és a királynénak is van titka. Klasszikus mese, modern környezetben, kémcuccokkal felvértezve. Ennek megfelelően a vége is mesés, ahol csak a csók szabadíthatja meg a királylányt a gonosz átkától.

Mindezek mellett, bár a sorozat alapjáraton epizódikus, az egészet körbeveszi az Intersect, melynek keletkezése, léte és utóélete nagy hangsúlyt kap a történetben. Egy eszköz, ami tudást adhat, gyorsabban, mint ahogy Neoba feltöltötték a kung-fut (;)). Ez pedig nem kevés hűbazmeg pillanatot okozhat, miközben szurkolunk hőseinkért.

És még mindig van erénye! Ez egy kocka sorozat kockáktól kockáknak. Olyan, mint a The Big Bang Theory (Agymenők), csak komolyabb. Rengeteg filmes, leginkább sci-fis utalás van benne, mellettük pedig brutálisan sok jellegzetes szerepeket játszott színészt vonultatnak fel. Scott Bakula, Timothy Dalton, Carrie-Anne Moss, Linda Hamilton, Brandon Routh, Chevy Chase, Mark Sheppard, Bruce Boxleitner, csak néhány az ismertek közül, mert sokáig lehetne sorolni.

És még egy erény: ennyi dögös nőt sorozat ritkán vonultat fel. De a hölgyeknek sem lehet okuk a panaszra, hiszen szépfiúból sincs hiány.

Persze azért vannak a szériának hátulütői is. Vannak kifejezetten gagyi részek, ráadásul az egészre jellemző, hogy egymást érik a korábbi események felülbírálásai, ami főleg az Intersectet érinti. Amikor már a prototípus prototípusának a prototípusa tűnik fel, az azért szájhúzós, de a kémes dolgok is eléggé elrugaszkodnak a valóságtól (titokban épített erőd a föld alatt, végtelen hosszúságú raktár a pincében, meg hasonlók). Illetve a negyedik évad alatt érezhető, hogy rezgett a léc a sorozat alatt, nem volt nemhogy az ötödik szezon, de a negyedik második fele sem garantálva.

Apropó, a sorozatot az NBC eredendően már a második évad után törölte, de a rajongók nyomására folytathatták egy tizenhárom részes harmadik évaddal, ami a nézettsége miatt kapott még hat részt. Ekkor megint kérdésessé vált a sorozat további sorsa, de az NBC végül újra berendelt tizenhárom epizódot, majd ezt megint megtoldotta újabb tizeneggyel, ezzel a negyedik évad lett a leghosszabb Chuck szezon. Azonban az ötödik elkészülte már tényleg csak a csodán és az NBC jóindulatán múlt, amely az első évadhoz hasonlóan tizenhárom részes lett, de mivel úgy indultak neki a készítők, hogy több rész biztos nem készül, így lezárhatták a szériát. Amit például a második, harmadik és negyedik évad végén nem tehettek volna meg, mert mindegyik vége nyitva maradt, viszont a 3×13 és a 4×13 is sorozatzáróként készült el.

Ez hát a Chuck, ahogy én látom. Meghatározó élmény, amit imádtam, imádok és imádni fogok. Remélem egyszer hazánkban is megvásárolható lesz majd a maradék négy évad DVD-n, az elsőhöz hasonlóan extrákkal tömve (isten adná, mind az öt Blu-rayen). Mi több, már az se lenne egy utolsó, ha leadnák rendesen a TV-ben a maradék három évadot. Akárhogy is, a Chuck egy remek, a család, a barátság, a szerelem, a hősiesség örök érvényű értékét hirdető, vicces, akció dús, fordulatos sorozat, imádni való karakterekkel, dögös zenékkel, király gonoszokkal, bomba nőkkel. Tökéletes családi szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. És sose feledjétek: “Don’t freak out!” :D


Play Video
Post a Comment


9 Responses to “Chuck”

 1. Tarzaan szerint:

  Szia Dzséjt!

  Az elejét akár én is írhattam volna,engem is első látásra rabul ejtett a sorozat, egy hétvégén letoltam az egész első évadot (igaz feliratal), azonnal le is húztam a második évadot, amihez akkor még nem volt hozzáigazított felirat, így végülis egy péntek délután-szombat-vasárnap néztem meg a 22 részt úgy, hogy közben időzítettem :)

 2. Avatar of joejoejoe joejoejoe szerint:

  Szóval azt mondod, hogy elsőre neked sem jött be, de aztán az egyik legjelentősebb sorozatélményeddé avanzsált? Hmm, lehet nekem is kellene még egy esélyt adni neki, ki tudja mi sül ki belőle.

 3. Avatar of dzsejt dzsejt szerint:

  Azt nem mondom, hogy nem jött be, hiszen felkeltette az érdeklődésem annyira, hogy később megnézzem. Csak legelőször az első évad közepéből láttam valamennyit (egy-egy részből tíz-tizenöt percet), a húgom meg nem igazán tudta elmagyarázni, miről szól igazán, csak annyit mondott, hogy “vicces, meg van ez a srác, aki tud egy csomó titkos dolgot, és ezért ezek ketten vigyáznak rá”. :)
  De amikor rendszeresen kezdtem nézni, akkor azért már az első epizód megfogott, mert tényleg baromi humoros, az Intersect szerintem nagyon cool cucc, na meg szerepelt benne Adam Baldwin, akit a Firefly óta bírok, és természetesen: Yvonne Strahovski, már miatta érdemes nézni. :D
  Úgyhogy szerintem adjál neki esélyt. Eddig nem igazán találkoztam olyannal, aki az első évad végére ne szerette volna meg valamilyen szinten.

  (Na vajon megcáfol az élet? :D )

 4. Gasan szerint:

  Hát ilyen felvezető után meg kell nézni, bár már régóta ajánlod XD. Szóval már gyüszöget az első éved, kíváncsi leszek. Én egy kicsit félek, mert nincs türelmem mostanság a mézes mázos mesékhez, de egy esélyt adok neki ;) .

 5. Avatar of dzsejt dzsejt szerint:

  Ajánlottam vagy adtam én neked valaha is rosszat? :P :)

 6. Gasan szerint:

  Na, az első 4 részen túl vagyok, aranyos sorozat, és ha lesznek jellemfejlődések, akkor valószínűleg meg is tartja az érdeklődést. Csak egyenlőre ez a Morgan meg a Casey idegesítő. Strahovski meg olyan dögösen tud kinézni hogy nehéz másra koncentrálni XD Nézem tovább :D .

 7. Gasan szerint:

  Na, kivégeztem, és nem tetszett a vége D:. Amúgy nagyon aranyos sorozat, minden hibájával együtt csak szeretni lehet. De a vége nem tetszeeeet. Nekem szomorú volt.

 8. Avatar of dzsejt dzsejt szerint:

  Elsőre nekem sem jött be, de ahogy leülepedett és megnéztem még párszor, baromira megtetszett. Pont jó, hogy egyrészt, nem rágták a szánkba, mi lesz ezután (amit én személy szerint utálni szoktam), plusz nem a mindenki által várt módon fejezték be. Így meglepő lett, és mindenki beszél róla.

 9. Avatar of joejoejoe joejoejoe szerint:

  Elkezdtem nézni, épp a második évadot nyúzom, és röviden: nem cáfolt meg az élet. Bájos sorozat, különösen szimpatikus főhősökkel (na meg John Casey-vel :D . Nem nem, Baldwin itt is jó arc), néha kissé idétlen történettel, de még a legrosszabb részek is jók, mert a szereplők fél lábbal, hátrakötözött kézzel és bekötött szemmel is elvinnék a hátukon az egészet.

Leave a Reply